top of page

БУЛІНГ! СТОП НАСИЛЛЯ!

Нині серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми одне до одного.

Булінг – цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини або інших дітей.

Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість, боротьба за владу, потреба підпорядкування лідерові, нейтралізації суперника, самоствердження тощо аж до задоволення садистських потреб окремих осіб.

Учні, батьки й педагоги Добропільського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.. №3 – ДНЗ» вивчаючи цю проблему долучились до участі у міському проекті «Булінг! Стоп агресії!». Хоча це соціальна проблема всього світу протягом останніх ста років, однак вона ще й досі не досліджена. Тому й наша команда вивчає булінг – як проблему, яка може негативно вплинути на дитину.

З дітьми і дорослими проведено єдину інформаційну години з існуючої проблеми.

Як показує практика, форми шкільного булінгу можуть бути різними: систематичні кепкування з будь-якого приводу (від національності до зовнішнього вигляду дитини); задирство; фізичні і психічні приниження; різного виду знущання; бойкот та ігнорування; псування особистих речей та ін.

Хулігани (булі) надзвичайно винахідливі. Новітній їхній "винахід" — кібербулінг, тобто знущання з використанням електронних засобів комунікації.

Практичний психолог Діденко В.О. провела тренінг з педагогічним колективом НВК. На якому педагоги детально ознайомилися з поняттям булінгу та його видами, опрацювали ситуації булінгу, які трапляються в шкільному житті.

Після перегляду відеороликів учасники тренінгу обговорили, як себе поводити у ситуації фізичного та психологічного булінгу. Протягом ситуативних занять педагоги ставили питання стосовно цього явища, обговорювали можливі шляхи виходу з критичних ситуацій, складали алгоритм вирішення ситуацій та пам’ятки «Як вберегти дітей від булінгу».

В 10 класі пройшло заняття з елементами тренінгу «Зупинимо булінг разом». Учасники тренінгу усвідомлювали, що явище булінгу є досить поширеним у наш час , але в наших силах його зупинити і не лишатися осторонь. Адже слід пам'ятати, що сьогодні ти - спостерігач, а завтра -- жертва. Всі присутні на заході вчителі спільними зусиллями намагались переконати дітей у тому , щоб вони у житті не були ініціаторами агресивної та неправомірної поведінки по відношенню до інших.

Дитина має право не те, щоб до неї ставилися з повагою, не ображали , адже насилля недопустима річ у стосунках між людьми. Вчителі Добропільського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.. №3 – ДНЗ» запропонували учням альтернативну до булінгу поведінку у шкільних відносинах: доброзичливу, співчутливу, милосердну і охарактеризував бажану поведінку дітей словами української письменниці Ліни Костенко: «Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом». Вирішувати, а не замовчувати чи заперечувати. Це особливо важливо в нашому суспільстві.


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page